Uusi päivä

Uusi päivä

Uusi päivä on hyväntuulinen Ylen esittämä sarja, joka sopii monen ikäisille katsojille. Sarjassa seurataan lukiolaisten, yliopisto-opiskelijoiden sekä lapsiperheiden elämää ja sen teemoja ovat olleet esimerkiksi teiniraskaus, maahanmuuttajien asema Suomessa, seurustelusuhteet sekä perheväkivalta. Sarjassa paneudutaan vaikeisiinkin aiheisiin lämminhenkisellä tavalla monesta näkökulmasta katsottuna.

Sarjan eräs kantavista voimista on musiikki, jota esittää esimerkiksi sarjan lukiolaisten oma bändi. Toisinaan sarjassa on innostuttu järjestämään jopa musikaaleja, joiden avulla tarinaa on kerrottu eteenpäin. Eräs sarjan musikaaleista kertoi Vilman vaikeasta valinnasta. Vilma tuli yllättäen raskaaksi teini-ikäisenä ja hänen poikaystävänsä, Jani, kosi häntä. Vilma alkoi kuitenkin tuntea vetoa Janin hyvää ystävää kohtaan ja omissa häissään karkasi tämän ystävän kanssa jättäen sormuksensa Janille. Tarina esitettiin musikaalina, jonka aikana käytiin läpi Vilman erilaisia tunteita näitä kahta hyvin erilaista poikaa kohtaan – toisaalta tuttua ja turvallista Jania kohtaan ja toisaalta kiehtovaa ja erilaista Janin ystävää kohtaan.

Uusi päivä sopii hyvin monen ikäisille katsojille lapsista nuoriin ja aikuisiin. Sarjassa käsitellään mielenkiintoisella tavalla kovin erilaisessa elämäntilanteessa elävien elämäntilanteita ja se voi antaa ajattelemisen aihetta kovin erilaisille katsojille.

Holby City

Holby City on suosittu sairaalamaailmaan sijoittuva sarja, jonka kantavana teemana ovat sairaalan potilaiden sekä henkilökunnan väliset suhteet, jotka voivat toisinaan olla erittäinkin mutkikkaita ja monivivahteisia. Sarja antaa runsaasti ajattelemisen aihetta ja pureutuu ihmisluonnon syvimpään olemukseen. Sarjassa on käsitelty esimerkiksi eutanasiaa sekä sen oikeutusta. Holby Cityn kohtaukset vaikuttavat aidoilta ja sen henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia. Juuri henkilöhahmot sekä hahmojen elämässä tapahtuvat tilanteet saavat seuraamaan sarjaa mielenkiinnolla ja palaamaan sen pariin yhä uudelleen ja uudelleen. Holby Cityn aiheet ovat toisinaan rankkoja, mutta toisaalta jaksoissa käsitellään usein myös toivoa ja tulevaisuuden uskoa. Sarjassa pureudutaan myös sairaalan hierarkiaan sekä siinä esiintyvään kateuteen ja kilpailuun.

Syke

Syke on suomalainen sairaalamaailmaan pureutuva sarja, jota voisi melkeinpä kuvailla suomalaiseksi Holby Cityksi. Sarjan sairaalakohtauksissa on pyritty luomaan mahdollisimman aito kuva esimerkiksi sairaalassa tehtävistä toimenpiteistä, minkä vuoksi sarjan näyttelijät ovat päässeet seuraamaan toimenpiteitä aivan oikeaan sairaalaan.

Aivan kuten Holby Cityssäkin, niin myös Sykkeessäkin, sarjan parasta antia ovat sairaalan henkilökunnan sekä potilaiden suhteet sekä erilaiset ihmiskohtalot. Syke on hyvin näytelty ja se tempaa mukaansa. Sarjan hahmot ovat persoonallisia ja alkavat sarjan edetessä tuntua melkein kuin omilta tutuilta.

Eräs sarjan sairaanhoitajista on toiminut aiemmin opintojensa ja työnsä ohella prostituoituna. Tämän sivutyön varjo seuraa sairaanhoitajaa hänen myöhäisemmässäkin elämässään eikä tunnu päästävän hänestä otettaan, vaikka hän sivutyönsä lopettaakin. Sairaanhoitaja saa eräältä entiseltä asiakkaaltaan suuren perinnön ja harkitsee hetken lopettavansa työnsä sairaanhoitajana, mutta veri vetää auttamaan ihmisiä. Kyseisen sairaanhoitajan elämän eräs traagisimmista käänteistä on se, että hänen poikaystävänsä kuolee pudottuaan hissikuiluun riidan päätteeksi.

Toinen mielenkiintoinen hahmo on huipputaitava kirurgi, joka loistaa taidoillaan leikkaussalissa, mutta ei niinkään sosiaalisissa suhteissaan. Hahmo herättää kummastusta muissa sairaalan työntekijöissä sekä asiakkaissa eikä oudoilta tilanteilta vältytä.

Sarjan alkuvaiheessa sarjan kantava teema on erään toisen huippukirurgin ja sairaanhoitajan välille syntyvä suhde. Sairaanhoitaja on tahollaan naimisissa ja kamppailee omien tunteidensa kanssa tuntiessaan vetoa kahtaalle. Toisaalta oma mies tuntuu liiankin tutulta ja turvalliselta ja toisaalta viehättävä huippukirurgi tuntuu vetävältä vaihtoehdolta. Pedanttisuuteen taipuvaisen sairaanhoitajan on kuitenkin vaikea hyväksyä itsessään tällaisia tunteita.
Kaiken kaikkiaan Syke on täynnä loistavia roolisuorituksia ja osoitus siitä, että kyllä Suomessakin osataan tehdä sairaalasarjoja. Sykkeen kohtaukset vaikuttavat aidoilta ja henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia.