Titanic

Titanic

Titanic-elokuvan filmaamiseen käytettiin runsaasti rahaa, mikä näkyy lopputuloksessa. Vaikka elokuva onkin romantisoitu kertomus Titanicin uppoamisen aikaisista tapahtumista, löytyy siitä myös todellisuuspohjaa. Elokuvan keskiössä ovat nuoret, jotka rakastuvat toisiinsa Titanicin neitsytmatkalla, mutta joutuvat toisistaan eroon Titanicin tuhon vuoksi.

Elokuva soveltuu romantiikan nälkäisille historiasta kiinnostuneille katsojille. Osa katsojista on tosin kritisoinut sitä, että traagista, totuuteen pohjautuvaa aihetta, on käytetty tällaisen romanttisen elokuvan aiheena ja että näin traaginen tapahtuma on elokuvan myötä romantisoitu. Asiasta ja elokuvasta voidaan olla montaa mieltä, mutta toisaalta moni katsojista on sitä mieltä, että elokuva ja sen musiikki ovat erittäin vaikuttavia.

Johtopäätöksiä

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että hyvä elokuva tai sarja voi olla loistavaa viihdettä, joka saattaa antaa katsojalle runsaasti ajattelemisen aihetta. Se voi tuoda kevyttä piristystä arkeen tai auttaa rentoutumaan. Hyvä sarja saattaa koukuttaa katsojansa tehokkaalla tavalla ja usein sarjoista huomaa, että juuri tähän niiden käsikirjoittajat pyrkivätkin – saamaan katsojat palaamaan sarjan pariin yhä uudelleen ja uudelleen. Hyvän sarjan hahmot tuntuvat katsojasta melkeinpä läheisiltä ja heidän luonteensa avautuu katsojalle jakso jaksolta yhä syvemmin ja syvemmin. Tämä saa katsojan kiinnostumaan hahmojen kohtalosta sekä siitä, mitä hahmolle tapahtuu seuraavaksi.

Suosittuja elokuvien ja sarjojen aiheita ovat esimerkiksi rakkaus sekä sairaalamaailmaan sijoittuvat tapahtumat. Sairaalamaailma on oiva paikka erilaisten tunteiden ilmenemiselle, mikä onkin varmasti yksi syy siihen, miksi monet suositut sarjat sijoittuvat juurikin sairaalamaailmaan. Sairaalassa kovin erilaiset ihmiset kohtaavat toisiaan. Brittisarjoista Holby City on oivallinen esimerkki siitä, kuinka sairaalamaailman ympärille saadaan luotua mielenkiintoiset puitteet sekä mielenkiintoisia henkilöhahmoja, joiden seuraaminen koukuttaa katsojia. Suomesta löytyy oma vastineensa – sarja, jonka koukuttavat tapahtumat sijoittuvat juurikin sairaalamaailmaan. Tämä sarja on Syke, joka on saanut aikaan runsaasti keskustelua sekä runsaasti kehuja. Sykkeen vahvuutena ovat vahvat henkilöhahmot, mielenkiintoiset juonenkäänteet sekä aidonoloiset sairaalakohtaukset.

Elokuvat ja sarjat saattavat myös ottaa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin, kuten koulumaailmassa esiintyvään kiusaamiseen sekä sen mahdollisiin seurauksiin. 13 reasons why -niminen sarja on hyvä esimerkki tästä, koska se käsittelee mielenkiintoisella tavalla kiusaamisen aiheuttamaa nuoren itsemurhaa. Aihe on rankka, mutta valitettavasti myös ajankohtainen.

Toisinaan elokuvien aiheet saattavat herättää närää ja kysymyksen siitä, millaisista aiheista on sopivaa tehdä elokuvia. Onko esimerkiksi toisen ihmisen hädästä tai suuresta tragediasta soveliasta tehdä romantisoitua elokuvaa? Missä menee soveliaisuuden raja? Myös sarjoissa käsiteltävät aiheet ovat herättäneet runsasta keskustelua. Onko esimerkiksi itsemurha aihe, joka sopii varhaisillan aikana näytettävän sarjan aiheeksi? Entäpä elävältä hautaaminen tai muut erityisen rankat aiheet? Millainen vastuu vanhemmilla on siitä, että he varmistavat lastensa katsomien elokuvien ja sarjojen soveltumisen omille lapsilleen?

Edellä esitetty kysymys on tärkeä! On tärkeää, että vanhemmat tietävät millaisia sarjoja tai elokuvia heidän lapsensa katsovat ja on tärkeää, etteivät he anna lastensa katsoa materiaalia, joka saattaisi heitä järkyttää. Pieni lapsi ei vielä osaa käsitellä näkemäänsä aikuisen tavalla eikä esimerkiksi itsemurhan katsominen ole lapselle soveliasta katsottavaa, vaikka itsemurha näytettäisiinkin suositussa kotimaisessa sarjassa. Sarjojen ja elokuvien ikärajat antavat osviittaa siitä, millaiselle ikäryhmälle ne on suunnattu, mutta tämän lisäksi vanhempien tulee aina ottaa huomioon myös oman lapsensa erityispiirteet arvioidessaan, soveltuuko jokin tietty sarja tai elokuva juuri oman lapsen katsottavaksi. Lapset ovat saman ikäisinäkin kovin erilaisia ja kovin erilaiset asiat saattavat järkyttää heitä. Parhaimmillaan hyvä sarja tai elokuva on rentouttava ja ajatuksia herättävä kokemus, mutta pahimmillaan vääränlainen elokuva tai sarja saattaa aiheuttaa ahdistusta ja pelkotiloja.